Enter your keyword

Steigeren (als je dat niet wil)

Steigeren (als je dat niet wil)

Cyta heeft een jonge hengst die te pas en te onpas steigert.

Hallo Cyta,
Gazelle, mijn eigenwijze paard, geen hengst, maar volop merrie en dus ook alle hormonen erop en eraan, was ook zo’n ‘steigeraarster’. En stond nochtans dag en nacht op de wei, dus daar lag het niet aan. Ik herinner mij een winter waarin ik met dikke hoogzwangere buik een steenhard bevrozen wei opschommelde om drie jaarling veulens water en eten te gaan geven. Ik moest potverdrie de halve wei over want het hooikot stond aan de andere kant van de wei… En dus met drie knettergekke vrolijke ongeduldige galopperende en bokkende kleuters rondom mij, en vooral Gazelle, die steigerend geboren is. Ik nam een lange zweep mee, of een zwaar touw. Daar maakte ik mijn ruimte groter mee, maar het leerde hen niet af om te steigeren, en van mij mag een paard altijd vrolijk zijn (liever onhandelbaar vrolijk dan gehoorzaam maar halfdood depri).

Jouw stappenplan, als je ’t aan mij zou vragen:
– hij mag vrolijk zijn, maar niet onbeschoft. Jonge gasten mogen knetter doen bij andere paarden, maar niet bij mensen, of tenminste niet op een manier die hen kan beschadigen – wij zijn geen paarden, en een hoef die tegen ons terecht komt heeft andere gevolgen dan een hoef die tegen een paardenlijf terechtkomt. Hou ‘m aan een lang touw. Wil hij bewegen, laat hem dan bewegen, op een veilige afstand rondom jou. Gaat hij omhoog (en dat kan je op voorhand zien aankomen), dan roep je heel hard en (dit vraagt timing en ervaring, maar die heb je dus) gooi het uiteinde van het touw in zijn richting, richting buik. Je vergroot je eigen ruimte in zijn richting (ideaal beweeg je zelfs in zijn richting maar dat moet je dan kunnen doen voor jij werkelijk omhoog is). Snel, want hij zal naar beneden komen en dan wil je niet dat hij in het touw terecht komt. Trek hem niet naar beneden, maar terwijl hij naar beneden komt leid je hem naar links terwijl je met datzelfde touw dat je daarjuist gebruikte om je ruimte te vergroten hem de cirkel opzendt, drijvend aan de achterhand. Leid hem om je heen tot z’n adrenaline zakt. Haal hem naar je toe en beloon hem.
– Leer hem z’n hoofd naar beneden te doen op commando, ASAP. Leer hem naast je te lopen met z’n neus op de grond – als z’n neus op de grond is kan hij niet steigeren. Doe dat met een bridge voor snel resultaat en om hem te blijven motiveren (hij heeft de geknipte leeftijd). Maak er een spelletje van en neem je tijd voor dat spelletje, elke dag.
– Leer hem apporteren, zodat hij dingen voor je kan dragen naar de wei, zodat hij met iets anders bezig is dat ook fun is. Hij heeft dan geen tijd om met iets anders bezig te zijn.
– Wil je je hengst de vrijheid geven om in groep op te groeien, zoveel veulens te krijgen als je wil, in vrije dekking, en kan je garanderen dat alle veulens goed terechtkomen, dan hou je ‘m hengst en laat ‘m bij je merrie. Deze lente is ze gegarandeerd drachtig.
– Kan je je hengst niet voluit hengst laten zijn omdat de omstandigheden niet meezitten, castreer ‘m dan, zodat je niet elk jaar een veulen hebt.
– Zoek een opfokwei waar je hengst/ruin kan opgroeien buiten, in een gemengde groep. Ik kan je eventueel een adres geven in Oudenaarde, maar ik weet niet of er nog plaats is daar. Ga af en toe op bezoek, en haal ‘m als hij drie of vier is (afhankelijk van hoe rijp hij is) terug naar huis.