Enter your keyword

Paardenvrouwen

Paardenvrouwen

Toen Hempfling in één van z’n boeken begon te analyseren waarom paarden vooral vrouwen aanspreken (of iets van die strekking) bekroop me net dezelfde irritatie als die keer toen ik, lang geleden, besloot het schoonmaakproduct Sols Plus nooit van m’n leven te kopen. In het filmpje zat een mooie man met hoekige kaaklijn en een friswit gestreken duur hemd op de tegelvloer, en hij sprak de gevleugelde woorden: “ik weet wat vrouwen willen”. Sols Plus dus, om die tegels superschoon te krijgen. Bauknecht, je weet wel, stofzuigers en zo, had wat later net dezelfde slogan. Zoveel jaar later overkomt ons Zalando. We zijn allemaal leeghoofdige trutjes die wild beginnen te krijsen als we niet snel genoeg schoenen kunnen aanslepen. Vast bedacht door mannen, zoiets.

Hoewel, liefste medevrouwen, voor we naar die mannen wijzen: lees dit maar eens. Helemaal.

Maar in de paardenwereld verandert er ook iets.
Toen ik net begon (toen er nog dinosauriërs waren) waren alle goeroe’s mannen. De gewone lesgeefsters op de manège waren vrouwen, maar als het er op aankwam – zoals wedstrijden winnen of “leiderschap” veroveren – ja, dan waren het mannen die ons kwamen vertellen hoe dat moest. Tenslotte weten mannen het meest over winnen en de baas spelen, of zoiets.

Vorig jaar op Equiday Advanced viel het mij plots op. Ja, ze hadden nog zo’n Oostenrijker naar hier gesleept die denkt dat de wereld rond hem draait (zo komt hij althans over, ik weet niet hoe hij echt is, misschien ben ik te oud geworden om nog te vallen voor z’n charmes), maar voor de rest? Allemaal vrouwen. Kijk maar eens om je heen, en op het net. Al die nieuwe namen de laatste jaren? Vrouwen.
Nu we vriendelijker met paarden om willen gaan, meer willen nadenken over hoe zij en wij in elkaar zitten, efficiënter willen werken – willen samenwerken – zijn het vrouwen die het voortouw nemen. Zou dat toeval zijn? Ik denk het niet.

En die mannen? Ach, het is net als met paarden. Ze zijn waar ze zijn, en ze hebben nu eenmaal stap voor stap-training nodig om te leren dat je je niet groot hoeft te maken om iets gedaan te krijgen ;-). De toekomst ligt in onze handen, dames!