Enter your keyword

Apen leren makkelijker van vrouwtjes

Apen leren makkelijker van vrouwtjes

Dominante mannetjes en vrouwtjes kregen, steeds apart, uitgebreid de tijd om uit te vissen hoe ze een doos konden openen. Daarna mochten ze terug naar hun groep, waar ze demonstreerden hoe dezelfde doos openkon. De groepen die het een vrouwtje zagen voordoen leerden beduidend sneller dan die bij een mannetje. Er wordt dus beter opgelet bij een vrouwtje dan een mannetje; waarschijnlijk omdat vrouwtjes stabiele kernen zijn van groepen, en mannetjes nogal eens durven wisselen, en dus minder belangrijk zijn voor de stabiliteit van de groep. Tiens, dat zien we dus ook bij paarden, dat het de merries zijn die voor de stabiliteit in de groep zorgen.
Er is wel al gemeten dat paarden makkelijker leren van ranghogere paarden, maar ik weet zo even niet vanbuiten of het geslacht van de paarden ook relevant was, en echt observationeel leren is er bij paarden zowiezo niet bij..

Hoe zit dat bij mensen? Zouden schoolleerlingen betere resultaten halen bij vrouwelijke leerkrachten dan bij mannelijke?Dominante mannetjes en vrouwtjes kregen, steeds apart, uitgebreid de tijd om uit te vissen hoe ze een doos konden openen. Daarna mochten ze terug naar hun groep, waar ze demonstreerden hoe dezelfde doos openkon. De groepen die het een vrouwtje zagen voordoen leerden beduidend sneller dan die bij een mannetje. Er wordt dus beter opgelet bij een vrouwtje dan een mannetje; waarschijnlijk omdat vrouwtjes stabiele kernen zijn van groepen, en mannetjes nogal eens durven wisselen, en dus minder belangrijk zijn voor de stabiliteit van de groep. Tiens, dat zien we dus ook bij paarden, dat het de merries zijn die voor de stabiliteit in de groep zorgen.
Hoe zit dat bij mensen? Zouden schoolleerlingen betere resultaten halen bij vrouwelijke leerkrachten dan bij mannelijke?