Enter your keyword

Hoe nieuw is ‘clickertraining’?

Hoe nieuw is ‘clickertraining’?

Weet je wat ngrams zijn? Het zijn boekenstatistieken die een trend weergeven: een computer leest alle gedigitaliseerde boeken en haalt eruit welke woorden wanneer werden gebruikt, in de loop van de geschiedenis (even hier kijken voor de (grappige) uitleg. Google vond dat uiteraard ook een goed idee, en dus was ik nieuwsgierig wat het woord ‘clicker training’ zou doen.
Niks dus, tot BOEM in de jaren ’90. Onderaan, bij de jaartallen, zie je op welke boeken deze data gebaseerd zijn, nog niet veel dus. Hoewel clickers al langer gebruikt werden plakte Gary Wilkes pas in ’92, ter gelegenheid van een hondentraining-clinic dit woord op “operant conditioneren met behulp van een bridging stimulus”.
Verander de grafiek eens van ‘American English’ naar ‘British English’ en ziedaar waarom een Engelsman dringend een boek over clickertraining moet schrijven. Tenzij dat wel al gebeurde, nà 2008: het programma telt boeken na 2008 nog niet mee, wat meteen verklaart waarom een begrip zoals “equitation science” voorlopig onbestaande is in de grafieken.
Je kan ook andere tendenzen zien: bijvoorbeeld de opkomst van het woord ‘dressuur’ tegenover ‘reining’ in de US.