Enter your keyword

Ontwormen

Ontwormen

Natuurlijk, misschien hoef je dit niet te trainen.
Soms is “gewoon doen” minder stresserend dan er rond blijven dobberen en denken hoe zou ik het doen, mm zo, nee toch maar niet, enzovoort. Soms is gewoon één keer heel duidelijk zeggen “ja je kan het wél” of “ja het moet” véél beter dan blijven hangen in een grijzig wazig gebied. Op voorwaarde dat je écht duidelijk bent (zo weinig mogelijk maar zoveel als nodig, om het met Tom Dorrance te zeggen). Dàt kunnen is niet zo heel veel mensen gegeven – timing he. En emotieloos kunnen blijven, daarbij; het gedrag straffen, niet het paard. Ach, een quick fix is dan zo verleidelijk he? Als het snel even erin geramd kan, waarom dan trainen? Het is toch opgelost? Althans tot de volgende keer… Dus ja, als het korte termijn moet, desnoods. Ik zou een paard dat dringend van de spoorweg moet er ook afràmmen als het moest. Maar daarnà wél gaan trainen, want ik heb een énorm gat in mijn training ontdekt.

Trainingsplan? Misschien kan je je baseren op dit plan, het zet je in elk geval op weg voor je eigen trainingsplan.
Stop iets lekkers in de ontwormspuit, zodat de associatie anders wordt dan uit de hand eten. Misschien kan je vloeibaar munt gebruiken. Niet teveel tegelijk, munt geeft, denk ik, snel een “ik heb genoeg”-gevoel in de mond; appelmoes (mousseline) zou beter kunnen werken.
Het olifantenplan traint niet gewoon het “aanvaarden” van het ontwormd worden of vieze medicijnen slikken. Het traint het begrip dat soms iets vies in de mond nemen toch gewoon kan, zonder het te verdoezelen of zo – integendeel, het wordt uitdrukkelijk benoemd, en het dier geeft z’n volle, vrijwillige medewerking. En dat is geen fantasietje – zeeleeuw die vrijwillig z’n ontstoken oog aanbiedt voor injectienaald – kan je je de pijn voorstellen? En dat hij tóch niet beweegt? O, en die varkens die in de rij gaan staan om een 10 centimeter lange injectienaald in hun keel geduwd te krijgen, om eens te mogen drinken aan een zuigfles met limonade.
Als andere trainers dát kunnen trainen, dan kan jij vast wel het trainen van het innemen van ontwormer trainen.