Enter your keyword

Wat heeft gymnastiseren met “natuurlijk ruiterschap” te maken?

Wat heeft gymnastiseren met “natuurlijk ruiterschap” te maken?

Wel, ik weet niet of zelfs een wending inrijden niets te maken heeft met natuurlijk ruiterschap – voor mij alvast wel.

Ik kies er dus voor om mijn paard net wat verder te gymnastiseren dan ‘m enkel als een dubbeldekbus het bospas op te kunnen draaien. Dat is “meer” dan strikt noodzakelijk, inderdaad. Over rijhulpen denk ik dus heel erg na, omdat ik niet gewoon een vervoersmiddel onder me heb, maar een levend wezen met wiens lichaam – ook als dat in beweging is – ik heel zorgvuldig wil omgaan. Ik wil dus van elke centimeter die ik van hem vraag, exact weten wat ik veroorzaak, daar in zijn lijf.
Persoonlijk heb ik nooit iets gekunnen met de meeste beelden zoals bij Centered Riding en zo, niet alleen omdat die beelden niet zo goed werken voor mij (hoewel ik er ook wel zelf gebruik), maar ook omdat ik dat heel erg op de ruiter gericht vind. Ik zie rijden eerder als biomechanica – ik kan pas iets toepassen als ik weet waarom ik iets op een bepaalde manier moet toepassen. Ik wil weten wat het doet in een paardenlijf. Je kan een heel eind komen met intuitief rijden, en hoe goed je het allemaal ook hebt gelezen of kan uitleggen, uiteindelijk komt het op voelen aan – elke pas, zodat je je paard op de halve pas na kan zeggen “NU” – want ik wil het hem zo makkelijk mogelijk maken. Ik ben er niet van overtuigd dat mijn paard zelf wel weet wat op lange termijn gezonder is – ik denk dat ik het hem soms moet uitleggen dat als hij een gewicht opheft, dat hij op z’n hurken moet gaan en niet gebogen op z’n rug mag trekken, iets wat men mij ook moet vertellen en ik meestal desondanks niet doe, precies omdat ik de gemakkelijkste weg kies.

Frans schreef:
Paarden zijn erop gebouwd om met een ongeboren veulen+placena+vruchtwater rond te lopen. Geen half uurtje per dag maar 24 uur per dag. Ok, dat zit er niet op maar hangt er aan (zou het wat uitmaken of je over een brug loopt of onder de brug hangt?) Het gewicht is geen probleem.

Tja – zwangerschap sloopt wel degelijk een lijf – ik kan het weten, ik heb vier kindertjes gehad, ik ben er in theorie nochtans ook voor gebouwd :-).
Een fokmerrie haal je er zo uit, Frans, na een paar jaar heb je een hangbrug met rugpijn van hier tot ginder. Je zal met een beter argument moeten afkomen dan “de natuur weet het best”.

Eerst ging het erover of het belangrijk was te weten wat je doet als je door een wending gaat. Ik heb gezegd dat er twee mogelijkheden waren, waarmee je allebei door die wending heenkomt.
Ik heb verder uitgelegd dat ik graag weet wat ik in een paardenlijf veroorzaak, omdat ik geloof dat ik een impact heb op het paardenlichaam, alleen al door erop te gaan zitten.

Toen kwam het volgende onderwerp: IS dat wel zo, dat je een impact hebt op het paardenlichaam? Ja, dat denk ik wel – het is ook meetbaar (en voelbaar ;-)! Tussen haakjes: twee kindertjes vond ik nog verwaarloosbaar, het vierde kindertje (ik ben overigens blijven rijden tot mijn buik zo dik was dat ik niet meer alleen van het paard afgeraakte, dat gaf alleen maar hilarische toestanden) bezorgde me bekkeninstabiliteit, en het heeft lang geduurd voor ik weer een beetje kon doorzitten op een paardenrug. Maar het wordt nooit meer zoals het was.

Er is wel degelijk onderzoek naar het bewegingsapparaat gedaan (waarom een paard een overgang maakt, bijvoorbeeld (hoeveelheid druk), of een paard wérkelijk de “achterhand laat zakken” (nee, dus), of een paard achter de loodlijn (rond en diep) rijden schadelijk is (zeer schadelijk) enzovoort.

Plots ging het over verzameling, en verzameling werd gelijkgesteld met ‘dressuur = allemaal onzin’ want ze stappen links op, de dommeriken! Tja, ook cowboys stappen meestal links op; ik veronderstel simpelweg omdat de meeste mensen nog steeds rechtshandig zijn (ridderzwaarden en zo). Ter info: ook onze Pat (Parelli, nvdr) heeft het over “verzameling”. Alleen de gradatie van verzameling is wat minder dan in de Kür op muziek. Dressuur is voor mij iets anders dan voor Frans, dat mag wel duidelijk zijn ondertussen – misschien ligt daar de gehele spraakverwarring.

Laat me duidelijk stellen dat ik NIET denk dat de manier waarop Frans met z’n paarden rijdt “verkeerd” is of zo. Niet voor dat wat hij van hen vraagt, tenminste, wat inderdaad niet zoveel is. Integendeel: ik denk dat het gros van de ruiters ontieglijk veel méér schade doet dan Frans, door iets te willen fabriceren dat op verzameling LIJKT. Beter geen verzameling dan dat getrek en gesleur.
Ik rij op het bospad (nou ja, hier is geen bos) ook toeristenbuswendingen, hoor – natuurlijk gaat mijn paard daar niet dood van; ik word zelf krikkel van mensen die op buitenritten hun paard zelfs geen lang teugeltje gunnen. En ik moet toegeven dat zelfs als ik “dressuur” rij, dat de meeste wendingen die ik doe nog steeds toeristenbuswendingen zijn ;-).
Het gaat over het doel waarmee je rijdt. Over wat je wil, bij het rijden. Ga ik endurance rijden, dan train ik anders dan wanneer ik dressuur ga rijden. Met endurance train ik een marathonloper, bij dressuur een turner. Die paarden gaan er anders uitzien, omdat ze anders getraind worden. Er treden ook andere soorten slijtages op. Maar ik besluit daaruit niet dat de ene rijdiscipline “fouter” is dan de andere. En al helemaal niet omdat de meeste vertegenwoordigers die beweren een bepaalde rijdiscipline aan te hangen het totaalbeeld gigantisch verknoeien – dat is niet iets waaraan ik een oordeel wens op te hangen.

Ik kan het aanvaarden als Frans zegt “tja, ik trek de lijn daar: buitenritjes, meer vind ik niet natuurlijk”. Ik leg mijn lijn ergens anders. Ik gebruik mijn paard voor iets wat IK graag doe: dressuur, maar ik wil het wel zo verantwoord mogelijk doen. Ik ga in de eerste plaats af op wat ik voel, op wat ik zie, en pas dan op wat ik lees. Je kan àlles bewijzen – ook de tegengestelde dingen (vertelde ooit een teleurgestelde rechter van de VN).
Je zal mij dan ook nooit advies horen geven over hoeven, simpelweg omdat ik mij er niet genoeg in heb verdiept. Maar je hoort mij niet zeggen dat “natuurlijk hoeven trimmen” onzin is omdat het niet wetenschappelijk bewezen is en omdat de ruiters die hoeven op natuurlijke wijze trimmen allemaal rechts opstappen en niet weten waarom, de dommeriken.

ps Egon: het zal moeilijk zijn om vrouwen wiens lichaam fysiek verandert vanwege meer zwangerschappen uit de genenpool te krijgen: hoe meer zwangerschappen, hoe meer genen in de pool 😉 )

 

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?