Enter your keyword

Paarden vergeten goeie trainers niet

Paarden vergeten goeie trainers niet

Onderzoekers van de Universiteit van Rennes bestudeerden 23 paarden en de manier waarop de dieren reageerden op een vrouwelijke trainer.
De trainer verzorgde en bereed de paarden en leerde hen verschillende commando’s zoals het Franse woord ‘reste!’ (blijf!). Ook moesten de dieren bijvoorbeeld hun hoeven optillen om ze te laten inspecteren.
Toen de trainingsperiode erop zat, werden de paarden en de trainers gedurende acht maanden van elkaar gescheiden. Daarna testten de wetenschappers of de paarden zich de trainer en de geleerde commando’s nog konden herinneren.
Uit het onderzoek bleek dat alle dieren na de scheidingsperiode eerder naar de vrouwelijke trainer toeliepen dan naar willekeurige andere mensen. Ook bleken de paarden zich de meeste commando’s nog te kunnen herinneren.
De wetenschappers merken op dat de paarden zich hun trainer vooral goed herinnerden als ze waren getraind met positieve conditionering. Dat is een methode waarbij de dieren na goed gedrag worden beloond met voedsel.
Zodra het onderzoek gepubliceerd wordt in ‘Animal Behavior’ krijg je de link naar de abstract.