Basics

Iedereen met een beetje hart vindt het logisch om paarden belonend te trainen, niet straffend. Maar wat ‘belonend’ eigenlijk is, en hoe belonend training dan wel zou moeten zijn, daarover verschillen de meningen.
Wel, voor mij is het simpel: het moet altijd zo belonend mogelijk zijn. Van straffen en zeuren leert een paard niks, maar het moet wel efficiënt.

Het heeft een hele tijd geduurd voor ik mijn vooroordelen opzij kon zetten,maar sinds 1997 ben ik door de knieën gegaan voor de principes van clickertraining.
Bij clickertrainen staat belonen centraal, maar ook hardop zeggen tegen je paard dat hij het goed heeft gedaan, en moeilijke oefeningen in héle kleine stukjes knippen en stap voor stap weer opbouwen. Clickertraining is spelenderwijs leren, in een strak en correct stappenplan. Want clickertraining is een vriendelijke training, maar niet fluffy of lief – het is geen methode voor watjes.
Moeilijker dan dat is het niet. Je doet nog steeds hetzelfde als wat je daarvoor deed, alleen is de weg er naartoe een beetje anders.
Het resultaat is een vrolijk, actief meewerkend paard.

Clickertraining gaat niet om de oefeningen zelf, en al zeker niet om het belonen met voer – hoewel je daar uiteraard begint en de manier waarop je traint er wel degelijk anders uit gaat zien. Jawel, je gaat wel degelijk belonen met voer, en nog vaak ook. Het belangrijkste is echter dat clickertraining een ander denkproces bij je kan teweegbrengen dat de uiterlijkheden van de “methode” vér overstijgt. Waar inzicht begint, stopt de methode.

In dit ‘basics’-hoofdstuk lees je alles over de principes van clickertraining.