Emotionele lateraliteit

Emotionele lateraliteit is normaal onder de meeste dieren (ook menselijke dieren) – maar het is NIET hetzelfde als wat de Parelli’s left-brained en right-brained noemen. Hoe zij het interpreteren is even naast de kwestie als die danseres die af en toe opduikt, waarvan afhankelijk of je ze naar links of rechts ziet draaien dan betekent dat je “linksdenkend” of “rechtsdenkend” bent. Onzin.

Het is wel zo dat sommige locaties in de hersenen informatie verschillend verwerken. De enige ├ęchte lateraliteit is die van beweging: de linkerhelft van de hersenen stuurt de rechterkant van het lichaam en omgekeerd. Als je een beroerte hebt gehad in bijvoorbeeld de rechterhelft van de hersenen, zou het kunnen dat je linkerhelft verlamd raakt. En dat is hoe rechts- of linkshandigheid verbonden is met emotionele reacties.
Het gemiddelde paard zal een schrikwekkend voorwerp in z’n linkeroog houden, maar iets nieuws, niet schrikwekkend met z’n rechteroog onderzoeken, en twee ogen gebruiken als iets positief/gekend is.

Maar dat betekent niet dat een paard “rightbrained” is. ALLE paarden zijn”leftbrained”, “rightbrained”, of “entirebrained” afhankelijk van de situatie. Meer nog: alle paarden (en alle mensen) gebruiken hun HELE hersenen de HELE tijd.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19618222
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21605580
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19283416
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18455205