Kan ik met elk paard aan clickertraining doen?

Simpel antwoord: ja.

Je kan er heel jong mee beginnen, alleen moet je rekening houden met de beperkte concentratie-mogelijkheden als ze jong zijn. Ik probeer sowieso in sessies van 10-15 minuten te werken (doelstelling is 10 minuten, maar ik wil ook op een goed punt stoppen). Voor ze 3 jaar zijn zou ik gewoon stoppen bij de minste vooruitgang, en maximaal zo’n 2-3 sessies na elkaar doen.

Het ene paard is speels , het andere ‘serieus’. Kan ik met beide clickertraining doen?
Met clickertraining heb je bij elk paard meer tools om iets uitgelegd te krijgen, dus in die zin is het zinvol bij elk paard.
Je kan het doen bovenop lichte druk als aanwijzing. Dit geeft je een meer gemotiveerd paard (dan moest je enkel met negatieve bekrachtiging werken), en geeft je ook meer tools om je gedrag te fijn-tunen (niet enkel de beweging doen, maar ze ook nog goed en snel doen en aandacht houden voor mij bijvoorbeeld).
Anderzijds is het wel zo dat zaken waar de mensen ‘waauw’ van zeggen, vaak dingen zijn die zuiver met positieve bekrachtiging aangeleerd worden (apporteren, discriminatie, …). Je presenteert dan je paard een puzzel, en hij moet zelf nadenken om de oplossing te vinden. Dit vraagt dus paarden die voor zichzelf nadenken en initiatief nemen. Een paard dat 10 jaar aan één stuk enkel braaf heeft mogen doen wat hem gevraagd werd, en niks anders heeft mogen doen, gaat het hier moeilijk mee hebben, en zal minder initiatief tonen en dus minder makkelijk ver geraken in zulke oefeningen.
Maar een paard kan dit leren. Er bestaat zoiets als “leren leren”: hoe meer hij zulke puzzels krijgt, hoe beter hij wordt in deze oplossen.
Dus ja, naar mijn gevoel zijn er paarden die verder geraken dan andere. Wat niet wegneemt dat het een zeer krachtige tool is voor elk paard.

Françoise Decoster