Ik wil geen clicker gebruiken!

En dat hoeft dus ook niet.

Ik gebruik zelf geen clicker, maar mensen mogen van mij gebruiken wat ze willen.
Er zijn mensen die de clicker beter vinden, die gebruiken dus de clicker. Er zijn veel argumenten waarom een clicker beter werkt, onder meer dat het een droger geluid is dat beter onderscheidbaar is. Er is bovendien een onderzoek geweest (Clicker Bridging Stimulus Efficacy, je kan de pdf downloaden) waaruit blijkt dat het geluid van de clicker bij andere gebieden in de hersenen aankomen dan de stem; en dat trainen met een clicker sneller gaat dan trainen met de stem.

Vooral bij het lange teugel- of lange lijnenwerk, longeren en rijden heb ik toch liever beide handen vrij. Onze handen moeten een soms heel subtief gevoel doorheen teugels en touwen sturen, en dan zit zo’n clicker in de weg. En dus vind ik m’n stem wel zo handig :-). Ik heb die altijd bij, ik heb m’n handen altijd vrij, en ik kan stilletjes “X” zeggen voor een “gewone” uitvoering maar ik kan ook heel hard “X!” roepen. Ik ben emotioneel, en mijn paarden ook. Ik heb het gevoel dat ze perfect het onderscheid maken tussen die kleine xjes en de grote Xen. Ze weten wel of ik het maar gewoontjes vond, of juist super. Mijn emotie is ook informatie.

Het moeilijkste van de stem gebruiken is je bridge kort genoeg te houden, zodat je precies bent. En er wordt ook  gezegd dat je bridge juist niet emotioneel mag zijn, maar dat zijn allemaal dingen die je kan oefenen als je ze belangrijk vindt. Je eigen lichaamstaal moet je zowiezo leren controleren, dus dat gaat in één moeite mee.